Extracorporele shockwave therapie

Extracorporale shockwave-therapie (ESWT) is een medische behandeling die gebruikmaakt van schokgolven om pijn te verminderen en de genezing van zachte weefsels te bevorderen. De schokgolven zijn hoogenergetische akoestische golven die worden opgewekt door een apparaat dat speciaal is ontworpen voor ESWT.

ESWT wordt gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, waaronder:

 • Hielspoor
 • Tenniselleboog
 • Schouderpijn
 • Achillespeesontsteking
 • Knieschijfpijn
 • Andere soorten tendinitis en tendinopathieën
 • Pijnlijke spierknopen (myofasciale triggerpoints)

Tijdens een ESWT-behandeling wordt het apparaat op de huid geplaatst en wordt er een reeks schokgolven door de huid naar het aangetaste weefsel gestuurd. De schokgolven stimuleren de bloedstroom en de stofwisseling in het weefsel, wat kan helpen om ontstekingen te verminderen en de genezing te bevorderen. ESWT kan soms ongemakkelijk zijn tijdens de behandeling, maar de meeste patiënten ervaren minimale tot geen pijn.

Enkele voordelen van ESWT zijn:

 1. Pijnverlichting – ESWT kan helpen bij het verminderen van pijn bij verschillende aandoeningen, zoals hielspoor, tenniselleboog en schouderpijn. Door het verminderen van pijn, kunnen patiënten weer actiever worden en hun dagelijkse activiteiten hervatten.
 2. Non-invasieve behandeling – ESWT is een niet-invasieve behandeling die geen chirurgie of anesthesie vereist. Dit betekent dat patiënten geen risico lopen op complicaties die vaak geassocieerd worden met invasieve behandelingen.
 3. Korte hersteltijd – Patiënten hoeven meestal geen downtime te verwachten na een ESWT-behandeling. Dit betekent dat ze snel kunnen terugkeren naar hun dagelijkse activiteiten en werk.
 4. Langdurige effecten – ESWT kan langdurige effecten hebben bij de behandeling van verschillende aandoeningen. Door het stimuleren van de bloedstroom en de genezing van weefsels, kan ESWT de pijn verminderen en de genezing bevorderen.
 5. Veiligheid en effectiviteit – ESWT is een veilige en effectieve behandeling die wordt ondersteund door wetenschappelijke studies en klinische ervaringen. Het wordt gebruikt door medische professionals over de hele wereld om verschillende aandoeningen te behandelen.
 6. Alternatief voor medicatie – ESWT kan een alternatief zijn voor medicatie voor pijnverlichting. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor patiënten die geen medicijnen willen nemen vanwege de bijwerkingen of risico’s.

Met deze voordelen kan het gebruik van Extracorporale Shockwave Therapie aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar een veilige, effectieve en niet-invasieve behandeling voor verschillende pijnlijke aandoeningen.

Blog op WordPress.com.